Trafik Kazası Sonrasında Açılabilecek Davalar ve Hukuki Süreçler

Trafik Kazası Sonrasında Açılabilecek Davalar ve Hukuki Süreçler

Trafik kazası sonrasında açılabilecek davalar kaza sonrasında yaşayabileceğiniz kayıpların önüne geçecektir. Bu kayıplar maddi ve manevi yönde olabileceği hukuksal anlamda haksız duruma düşmenizi de kapsıyor olabilir. Türkiye’de oluşan trafik kazaları ile kararlar KTK yani 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çevresinde oluşturulur.

Türk Borçlar Kanunu ile birlikte belirlenen cezalar, kazanın niteliğinin de göz önünde bulundurularak mağdur tarafın mağduriyetinin giderilmesini amaçlar. Kaza sonrasında mağdur olan tarafın ceza davası, maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası açmasına olanak tanınır.

Yaşanan kazanın niteliği ile birlikte trafik kaza tespit tutanağı da bu süreçte  dikkate alınacak olan etkenlerden olur. Hukuksal sürecin doğru şekilde işleyebilmesi ve haklı konumda olanların haklarını doğru şekilde savunabilmesi için olası kanıt niteliğindeki deliller de mahkemelerce kabul edilir. Süreç, kazanın oluşumuna ve niteliğine göre kendi kendine kamu davasına dönüşebileceği gibi mağdur olanın mahkemeye başvuru yapması ile başlayabilir.

  • Ceza davası,
  • Maddi tazminat davası,
  • Manevi tazminat davası.

Trafik kazası sonrasında açılabilecek davalar olarak bilinir. Açılan davalar sonucunda tedavi masrafları, psikolojik kayıp masrafları, kaza sonrasında zarar gören veya hayatını kaybeden kişiler nedeniyle ceza alınması gibi kararlar verilebilir.

Trafik Kazası Sonrasında Kaza Tespit Tutanağı Tutulmalı Mı?

Trafik Kazası Sonrasında Kaza Tespit Tutanağı Tutulmalı Mı?

Trafik kazası sonrasında açılabilecek davalar boyunca haklı olan ve haksız olanın kim olduğunu anlayabilmek için kaza tespit tutanağının tutulması gerekmektedir.

Düzenlenen Karayolları Trafik Kanunu kapsamında trafik kazalarında maddi hasarlı sonuçlar varsa kaza yapan tarafların kendi arasında kaza tespit tutanaklarını tutmaları ve düzenlemeleri gerekir. Ölümlü veya yaralanmaları kazalar olmadığı sürece kollu kuvvetlerinden kaza sonrasındaki tutanak için destek istenemez. Bu yükümlülük kazadaki taraflara verilmiştir ancak anlaşmazlık olması gibi durumlarında kolluk kuvvetlerine başvurmak en doğru sonucu verecektir.

  1. Kaza anının krokisi çizilir,
  2. Araç plakaları ve sürücü bilgileri toplanır,
  3. Olaya tanık olanların ifadesi alınır ve not edilir,
  4. Kazanın medyana geldiği saat ve konum hakkında bilgiler sağlanır.

Kaza tespit tutanağında yer alan bilgiler hem sigorta şirketleri tarafından kullanılır hem de açılacak olan davalarda delil niteliği taşır. Tarafların düzenlenen kaza tespit tutanağına itiraz etme hakları da bulunmaktadır.

Trafik Kazası Sonrasında Hukuki Süreç

Trafik Kazası Sonrasında Hukuki Süreç

Trafik kazası sonrasında açılabilecek davalar öncesinde işlenmesi gereken hukuksal bazı adımlar bulunmaktadır. Sigorta şirketine başvuru, tazminat davasının talep edilmesi gibi önemli adımlara sahip olan süreç kimi zaman dava açılmadan önce isteklerin yerine getirilmesi gibi nedenlerle sonuçlanarak tarafların mahkeme sürecine geçmesini engelleyebilmektedir.

Trafik kazası sonrasında hukuki süreçte izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;

  • Sigorta şirketine başvuru yapılır: Sigorta şirketinin giderebileceği masraflar nedeniyle sigorta şirketine başvuru yapılır ve giderilecek olan mağduriyetin tatmin edici olup olmadığı değerlendirilir,
  • Tazminat davası sürecinin oluşturulması: Sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmaması ya da yapılan ödemenin eksik olması, tatmin etmemesi durumunda deliller ile birlikte mahkemelere maddi ve manevi tazminat talebinde bulunur,
  • Ceza davasının açılması: Kazanın ölümlü sonuçlanması ya da yaralanmalı şekilde sonuçlanması nedeniyle taraflar ceza davalarının açılmasını talep edebilir. Buna göre belirlenecek olan dava sonucu da değişiklik gösterebilir.

Karayolları Trafik Kanunu’nun 90. Ve sonrasındaki maddelere göre yapılan düzenlemeler kapsamında maddi ve manevi tazminat davası açılarak mağduriyetin giderilmesi açısından hukuki haklar elde edilebilir.

Bu süreçte alanında uzman bir avukat ile çalışmak hakkınızın doğru şekilde savunulabilmesini sağlayabilir. “Avukata Sor” alanını kullanarak süreçle ilgili hukuki destek alabilir, ceza davalarında uzman bir avukat ile çalışarak trafik kazası sonrasında mağduriyetinizin giderilmesini sağlayabilirsiniz.

Trafik Kazasında Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Trafik Kazasında Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Trafik kazası sonrasında açılabilecek davalar arasında tazminat davaları kesinlikle bulunmaktadır ancak bu süreçte mağdur tarafın alacağı ücret mağduriyet oranına göre ve sahip olduğu hata oranına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kusur durumunun göz önünde bulundurulması hakkaniyetli karar verilmesi nedeniyle önemlidir. Tazminat oranının hesaplanmasında;

  • Araç hasar bedeli,
  • Tedavi giderleri,
  • İş gücü kaybı,
  • Kalıcı sakatlanma gibi geleceğe yönelik olan kayıpların giderilmesi.

Gibi nedenler göz önünde bulundurulur ve ödenecek miktarın kararı bunlara göre nitelendirilir.

Maddi Tazminat Alacağı Hesaplama

Maddi tazminat davaları somut olarak yaşanan kayıpların giderilmesini amaçlar.

  • Tamir masrafları,
  • Tedavi giderleri,
  • İş gücü kaybı,
  • Sakatlık durumuna göre gelecekte yaşanacak kayıplar.

Gibi alanlarda mağdur tarafa ödemeler yapılmasını kapsar.

Manevi Tazminat Alacağı Hesaplama

Manevi tazminat mağdur tarafın psikolojik durumunu göz önünde bulundurularak ödenir. Bu durumda mağdur tarafın talepleri de göz önünde bulundurularak giderilebilir yani her zaman maddi bir karar görmek mümkün olmayabilir.

  • Yaşanan kazanın ağırlığı,
  • Mağdur tarafın kayıp sonucu yaşadığı acı,
  • Kazazedelerin sosyoekonomik durumları.

Göz önünde bulundurularak kararlar verilebilir.

Trafik Kazası Sonrasında Alınabilecek Tazminatlar Nelerdir?

Trafik Kazası Sonrasında Alınabilecek Tazminatlar Nelerdir?

Trafik kazası sonrasında açılabilecek davalar genellikle maddi yönlü olmaktadır. Maddi ve manevi tazminatlar açılarak kazazede tarafların kaza sonrasındaki mağduriyetleri giderilebilir.

  • Maddi tazminat davası,
  • Manevi tazminat davası,
  • Ceza davası.

Özellikle ceza davası, tazminat davalarından farklı olarak kaza sonrasında yaralanmalı ya da ölümlü sonuçların yargılanması amacıyla açılan davalardır. Kazanın niteliğine ve kusurlu tarafın oranına göre verilecek olan kararın değişebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Manevi tazminatlar psikolojik kayıplar başta acılarının dindirilmesi amacıyla açılırken maddi tazminat davaları doğrudan maddi kayıpların yerine konulması amacıyla açılmaktadır.

Trafik Kazasında Maddi Tazminat Davası Nasıl İşler?

Mağdur taraf kazadan sonraki zararlarının ispatını yapar, ispat sonrasında kazanın niteliği başta haksızlık oranlarına göre değerlendirmeler sağlanarak tazminat davası sonuçlandırılır.

Tazminat davası açmak isteyen tarafların delileri ile birlikte başvuru dilekçesi hazırlaması gerekmektedir.

Trafik Kazasında Manevi Tazminat Davası Nasıl İşler?

Manevi tazminat davası mağdur tarafın psikolojik olarak yaşadığı zararların giderilmesini amaçlar. Mahkeme tarafların sosyoekonomik durumlarını göz önünde bulundurarak hakkaniyetli davranarak tarafların taleplerinin yerine getirilmesi kararını verebilir.

Dava Açma Sürecinde Zaman Aşımı Ne Kadar?

Dava Açma Sürecinde Zaman Aşımı Ne Kadar?

Trafik kazası sonrasında açılabilecek davalar için minimum bir zaman aralığı bulunur. Bu zaman aralığı Türk Borçlar Kanunu’nun 72. Maddesine göre düzenlenmektedir.

Genel olarak belirlenen kurala göre 2 yıl içinde dava açılması gerekmektedir. Ancak bazı özel durumlarda 10 yıl içinde dava açılması söz konusu olabilir. Özel durumlar kaza failinin bu süre içinde bulunamaması gibi durumlar olabilmektedir.

Tazminat davalarından önce ceza davaları açılmışsa süre otomatik olarak ceza davası süresi ile eşitlenir. Ceza davalarında zaman aşımı daha uzundur.

Trafik Kazası Sonrasında Pert Rayiç Bedeli Nasıl Alınır?

Trafik Kazası Sonrasında Pert Rayiç Bedeli Nasıl Alınır?

Trafik kazası sonrasında açılabilecek davalar arasında pert rayiç bedeli davası da bulunmaktadır. Bu bedel, aracın tamir edilemez duruma gelmesi sonrasında aracın piyasa değeri üzerinden hesaplama yapılarak ödemenin gerçekleştirilmesi anlamına gelir.

  • Kaza sonrasında sigorta şirketine başvuru yapılır ve tutar talep edilir,
  • Araç hasar oranı ve piyasa değeri araştırması bilirkişiler tarafından tarafsızca değerlendirilir,
  • Sigorta şirketinin ödemeyi kabul etmemesi veya belirlenen pert rayiç bedelinden düşük ödeme yapma isteği sonrasında mahkemelerde tazminat davasına başvurulabilir.

Pert rayiç bedelleri hesaplanırken kaza tarihindeki piyasa koşulları dikkate alınır ve sigorta sözleşmesindeki maddeler göz önünde bulundurulur.

 

Küçükçekmece avukat ve hukuk büroları-0507 752 67 39
Av. Turgut Boy

Avukat & Arabulucu Turgut BOY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku gibi alanlarda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı, sonuç odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN