İSTANBUL İCRA HUKUKU AVUKATI -0 507 752 67 39

icra hukuku avukatı

İSTANBUL İCRA HUKUKU AVUKATI

icra hukuku avukatı

İstanbul icra hukuku avukatı müvekkillerine icra hukukuna ilişkin hukuki iş ve işlemlerinde yardımcı olmak için çalışmaktadır. İcra ve iflas hukuku iki ayrı kısma ayrılmaktadır. İstanbul icra hukuku avukatı her iki alanda da uzmanlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kapsamlı bir hizmeti danışanlarına ve müvekkillerine sunmaktadır. İstanbul icra hukuku avukatı hem mahkeme hem de icra dairesi işlemlerinde sizlere yardımcı olmak için çalışmaktadır.

 

İstanbul İcra Hukuku Avukatı Ne İş Yapar?

İcra hukukunun kapsamı oldukça geniştir. Alacak hakkını koruma altına alan bu alan zor kullanmayı da gerekli durumlarda belirli kişi ve kurumlara meşru kılmaktadır. İstanbul icra hukuku avukatı olarak Avukat Turgut BOY ’un danışanlarına verdiği hizmetlerin bir kısmı şu şekildedir:

İcra takiplerinin yapılması ve buna ilişkin evrak işlerinin düzenlenmesi,

Müvekkilleri aleyhine başlatılmış icra takiplerinin düzenlenmesi,

Alacaklı ile borçlu arasında anlaşma sağlanması,

Rehin, ipotek işlemlerinin tesis edilmesi,

Kıymetli evraka ilişkin icra ve iflas süreçlerinin yürütülmesi, İcra İflas Kanunundan ve diğer mevzuatlardan kaynaklanan iş ve işlemlerin yürütülmesi.

 

İstanbul’un En İyi İstanbul İcra Hukuku Avukatı

İstanbul 20 milyon nüfusa sahip bir metropoldür. Bu nedenle bu alanda avukatların çalışabilmesi için birçok kapsam bulunmaktadır. İstanbul icra hukuku avukatının özellikle güçlü bir iradeye ve işlem kabiliyetine sahip olması gerekmektedir. İcra hukukunda sadece müvekkili ile değil birçok kişi ile muhatap olan İstanbul icra hukuku avukatı bu kapsamda çalışmalar yürütürken insan psikolojisini de iyi analiz etmelidir.

İcra ve iflas hukukunda en önemli konu sürelerdir. Süreler genelde kesindir ve emredicidir. Kanundan kaynaklana bu süreler hiçbir şekilde değiştirilemez ve kaçırılması durumunda telafisi imkansız sonuçlar meydana getirir. İstanbul icra hukuku avukatının bu nedenle kendisini güncel tutması ve mevzuattaki değişiklere hakim olması gerekmektedir.

 

İcra Hukuku Nedir?

İcra hukuku en geniş düzenlemelerinin 2004 sayılı icra iflas kanununda bulunan bir hukuk dalıdır. İcra, borcunu ödemeyen borçluya alacaklının talebi üzerine devlet tarafından takip başlatılması ve ödenmemesi halinde cebir kullanılarak tahsil edilmesini kapsayan bir hukuk dalıdır. İcra ve iflas hukukunun en önemli özelliği cebir kullanımını kanuni sınırlar içinde meşru kılmasıdır. İcra hukukunda haciz aşamasına geçildiğinde icra müdürünün ve yetkili görevlinin kolluk nezaretinde kapıyı dahi kırma hakkı vardır. İcra hukuku kişilerin mülkiyet hakkına doğrudan etki eder ve mülkiyet hakkı Anayasa kapsamında da korunan bir haktır.

Anayasa madde 35 hükmünde korunan mülkiyet hakkı şu şekilde açıklanmaktadır.

‘’ Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.’’

Mülkiyet hakkı elbette sınırlanabilmektedir ve bunun en açık örneği icra ve iflas hukukundaki düzenlemelerdir.

İcra ve iflas hukukunda yer alan bazı davalar şunlardır:

Menfi Tespit Davası

İtirazın İptali Davası

İstihak Davası

İstirdat Davası

Borçtan Kurtulma Davası, sadece bunlar ile sınırlı olmamakla birlikte daha farklı işlem ve davalar bulunmaktadır.

İCRA ORGANLARI

ASIL İCRA ORGANLARIYARDIMCI İCRA ORGANLARI
İcra DairesiGenel Mahkemeler
İcra MahkemesiCumhuriyet Savcıları
Yargıtay ve BAMKolluk Kuvvetleri

 

İcra işlerinde asıl işlem tesis eden organ icra dairesidir. İcra daireleri icra mahkemelerinin denetimi altında bulunurlar ancak mahkemelere bağlı organlardan değildir.

İcra hukukunda sürelerin önemli olduğunu belirtmiştik. İcra hukukunda taraflar için öngörülen süreler hak düşürücüdür. Süre sonunda işlem yapılamaz ya da sözleşmeler ile aksi kararlaştırılamaz. İcra organları için belirlenen süreler ise düzenleyici niteliktedir.

İcra hukukunda tarafları en çok zorlayan alanlardan biri de harç ve giderlerdir. Bu harçlar:

Başvuru harcı, alacaklıdan alınır ve miktarı bellidir.

Tahsil harcı, eğer takip sona ermiş ise takip oranında alınan bir harçtır.

Cezaevleri harcı, alacaklıdan alınır ve %2 oranı belirlenmiştir.

İcranın yerine getirilmesi harcı, konusu para ile belirlenemeyen takiplerde maktu olarak ödenir.

Feragat Harcı, alacaklının takibe devam etmemesi halinde ödenir.

Yenileme harcı, alacaklı tarafından takipsiz bırakılan icra sürecinin devam ettirilmesi için verilir.

Peşin harç, alacak miktarının binde biri kadar alınan harçtır.

İcra hukukunda da dava açılmadan önce zorunlu arabuluculuk prosedürüne başvurulması gerekmektedir. Zorunlu arabuluculuk süreci sona erdirilmeden açılan davalar usulen reddedilir.

 

İstanbul İcra Hukuku Avukatını Nerede Bulabilirim?

İstanbul icra hukuku avukatı Turgut BOY ile görüşme sağlayabilmek için web sitemizde yer alan iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz ya da ofisimize gelerek bire bir danışmanlık imkanından faydalanabilirsiniz.

Hukuki danışmanlık hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Dilerseniz iletişim formunu doldurarak sizi aramamızı sağlayabilirsiniz.

+90 507 752 67 39

info@turgutboy.av.tr

Cennet Mah. Hürriyet Yürüyüş Yolu Cad. No:71 Kat:1 D:6 Küçükçekmece, İstanbul. İlgili adrese Google Haritalar üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

İcra Hukukunda Kimlerin Taraf Ehliyeti Vardır?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 50. Maddesine göre taraf ehliyeti ‘’ Medenî haklardan yararlanma ehliyetine sahip olan, davada taraf ehliyetine de sahiptir.’’ Şeklinde açıklanmıştır. Medeni haklardan yararlanma ehliyeti Türk Medeni Kanunundaki hak ehliyetine karşılık gelmektedir. Buna göre hak ehliyeti tam ve sağ doğum ile başlamaktadır. Bu şartı sağlayan herkes ek bir işleme gerek kalmaksızın taraf ehliyetine sahiptir.

Bu hususta en çok merak edilen durum ölmüş kişinin bana borcu var ya da benim bu kişiye borcum var ne yapabilirim? Ölmüş bir kişiye takip başlatılabilmesi söz konusu değildir ancak ölmeden önce kişiye takip başlatılmışsa bu durumda mirasçıların belirlenebilmesi için kişinin ölümünden itibaren üç ay beklenir ve mirası kabul eden mirasçılara karşı icra prosedürü devam ettirilir.

Ödeme emrinin gönderilmesi ile birlikte borçlu isterse hemen borcunu ödeyebilir, mal beyanında bulunabilir ya da itiraz yoluna gidebilir. Bu işlemler için öngörülen süre 7 gündür.

 

İcra davalarında Mahkeme Masraflarını Kim Öder?

Türk hukuk uygulamasında ilk dava masraflarını davacı ödemektedir. Daha sonrasında haksız olan tarafa bu masraf yükletilmektedir.

Avukatlık ücreti ise müvekkil ile avukat arasında imzalanan avukatlık sözleşmesinden kaynaklanır. Dava sonucunda davacı haklı çıkarsa davayı kazanan taraf lehine vekalet ücretine de karar verilebilir. Aynı zamanda avukat ile müvekkili arasında imzalanan hizmet sözleşmesinde belirlenen değerin ödenmemesi halinde bu sözleşme icraya koyularak tahsil edilebilir.

 

İstanbul İcra Hukuku Avukatı Benim Yerime Duruşmalara Katılabilir Mi?

Tabi ki katılabilir. Usulüne uygun vekaletnameyi noter huzurunda düzenlediğiniz takdirde avukatınız dosyaya vekaletini koyacaktır. Bu sayede duruşmalara siz olmasanız bile katılım sağlayacaktır. Ancak bir avukatla çalışsanız bile kendi duruşmalarınıza katılabilirsiniz. İstanbul icra hukuku avukatı sizi doğru şekilde yönlendirecektir. Bu aşamada avukatınıza güvenmek önemlidir.

 

İcra Hukukuna İlişkin Davalar Hangi Mahkemede Görülür?

İcra hukukunda ilişkin dava ve işler kural olarak çoğunlukla İcra Mahkemesinde görülür ancak İcra Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde genel görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

 

İstanbul İcra Hukuku Avukatının Ücret Tarifesi Nedir?

Avukatlık Kanunu’nun 164. Maddesinde ‘’ Avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder’’ denmiştir. Bu nedenle avukatlık mesleğini icra eden kişilerden ücret ödemeksizin bir karşılık beklemek imkansızdır. Kanuna göre avukatlık asgari ücret tarifesinin altında bir vekalet ücreti kararlaştırılamaz.

2025 yılı için asgari avukatlık ücret tarifesine göre icra hukukuna ilişkin avukatlık danışma ve vekalet ücretleri:

Menfi Tespit ve İstirdat Davalarında, 75.000 TL’den az olmamak üzere değerin %16’sı,

İstihkak Davası, 75.000 TL’den az olmamak üzere değerin %16’sı,

İcra Mahkemesinin Görevine Giren Davalar

Duruşmalı ise 60.000 TL

Duruşmasız 45.000 TL

İcra Ceza 45.000 TL

İcra İflas Kanunundan Doğan İptal Davaları, 75.000 TL

İhalenin Feshi Davası

Taşınabilir mal ihaleleri, 50.000 TL’den az olmamak üzere değerin %16’sı,

Taşınmaz mal ihalelerinde 90.000 TL’den az olmamak üzere değerin %16’sı,

İcra Takipleri

Değeri Parayla ölçülebilen icra takipleri 45.000 TL’den az olmamak üzere değerin %16’sı,

Değeri Parayla Ölçülemeyen İcra Takipleri 45.000 TL,

Genel Mahkemelerde İhtiyati Hacze İtiraz Davaları 40.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu değerler İstanbul İcra Hukuku avukatının bilgi ve tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. İstanbul başta olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki müvekkillerine İstanbul İcra Hukuku Avukatı Turgut BOY hukuk ofisi olarak hizmet sağlamaktayız.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN