Hırsızlık Suçu ve Cezası Nedir?

Hırsızlık Suçu ve Cezası Nedir?

Hırsızlık suçu kişilerin malvarlığına yönelik işlenmen suçların arasında bulunmaktadır. Hırsızlık, durumunun yaşanabilmesi için kişilerin “taşınır malının” bir başkası tarafından rızası dışında alınması, gasp edilmesini gerektirir. Hırsızlık durumunun oluşabilmesi için sadece fiziksel şeylerin değil fikri mülkiyet haklarının ihlal edilmesi de göz önünde bulundurulabilir. Hırsızlık suçu Türk Ceza Kanunu’nun 5237 sayılı kanununda 141. Bölüm ve sonrasında işlenmiştir. Basit ve nitelikli olmak üzere farklı kategorilere sahip olan hırsızlık durumu işlenen suçun büyüklüğüne göre farklı cezalandırmalara maruz kalabilir.

Hırsızlık Suçu Nedir?

Hırsızlık Suçu Nedir?

Hırsızlık suçu nedir, bir başkasına ait olan taşınır malın ya da fikri mülkiyet haklarının rızası dışında ihlal edilmesi hırsızlık suçu kapsamında değerlendirilebilir.

Hırsızlık suçunun taşınabilir mallar üzerinde aktif şekilde işlenmesindeki en önemli neden taşınamaz malların rıza dışında el değiştirmesi ya da alı konulması farklı kategorilerdeki suçlara girmektedir.

Hırsızlık suçu basit ve nitelikli hırsızlık suçlu olarak farklı kategorilere ayırabilir. Nitelikli ve basit hırsızlık suçlarına karar verilirken failin mağdur tarafa vermiş olduğu zarar oranı da göz önünde bulundurulur. Mağdur tarafın zararının telafi edilmesi ve adaletin doğru şekilde sağlanabilmesi açısından hırsızlık suçunun mahkemelerce değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Hırsızlık suçlarının basit ve nitelikli olarak ayrıldığı biliniyor. Basit hırsızlık durumlarında fail için 1 yıl ila 3 yıla kadar uzanan cezalandırma durumları söz konusu olabiliyor. Ancak durum nitelikli hırsızlık kategorisine evrildiğinde alınabilecek olan ceza da farklılık gösterebiliyor.

Hırsızlık Suçu Şikayeti Nasıl Yapılır?

Hırsızlık Suçu Şikayeti Nasıl Yapılır?

Hırsızlık suçu şikayeti oluşturmak için izlenmesi gereken adımları sizin için hazırladık. Ancak tüm bunlardan bağımsız olarak söz konusu suçun işlenmesi durumunda ilgili makamlara en hızlı şekilde ulaşmak ve şikayetçi olmak suçlunun daha kolay bulunması için önemlidir.

Sürecin doğru yönetilebilmesi ve failin hızlıca bulunabilmesi için hırsızlık yaşanan alanla ilgili olabildiğince kanıt toplanabilmesi ve varsa kamera kayıtları gibi kayıtların incelenmesi, sunulması gerekmektedir.

Hırsızlık şikayetini oluşturmak için iki farklı yöntemden faydalanılabilir. Bu yöntemler sırasıyla şu şekildedir;

  • Kolluk kuvvetlerine başvuru yapmak: Mağdur olarak gittiğiniz polis ya da jandarma karakolunda durum ile ilgili işlemler başlayabilirsiniz. Şikayetçi olmanız ve suç ile ilgili detayları vermeniz ile birlikte süreç başlatılabilir. Olayın nasıl gerçekleştiğini anlatmalı ve varsa kanıtlarınızı sunmalısınız.
  • Savcılık üzerinden başvuru yapmak: Hırsızlık gibi suçları kolluk kuvvetlerine giderek şikayet edebileceğiniz gibi savcılık ile doğrudan iletişime geçerek de bir şikayet oluşturabilirsiniz. Mağdur olan kişinin savcılık üzerin den şikayetlerde bulunabilmesi için detaylı dilekçe hazırlaması gerekmektedir.

Söz konusu yöntemlerin tercih edilmesi ile birlikte delillerin ve tanıkların oldukça güçlü şekilde sunulması da gerekmektedir. Özellikle olay yeri ile ilgili incelemelerin yapılması ekstra deliller elde edilmesine imkan sunacağı gibi sizin sunacağınız deliller ve olaya destek verebilecek olan görgü tanıkları sürecin daha kolay sonuçlanmasını sağlayabilir.

Avukata Sor” alanından başvuru oluşturarak süreçle ilgili merak ettiklerinizi daha detaylı sorabilirsiniz. Bununla birlikte alanında uzman olan bir avukat ile çalışarak hırsızlık suçu ile ilgili yapacağınız şikayetlerinizin daha hızlı sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz. Süreç boyunca sizin yerinize düşünerek hatalı adımlarınızın önüne geçerek mağduriyetinizin hızlıca giderilmesi sağlanabilir.

Nitelikli Hırsızlık Suçlu ve Cezası Nedir?

Nitelikli Hırsızlık Suçlu ve Cezası Nedir?

Nitelikli hırsızlık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 142. Maddesinde yer almaktadır. Söz konusu suç türü hırsızlık durumunun daha ağır yaptırımları olacağı versiyonudur. Nitelikli hırsızlık cezası basit hırsızlık cezasından daha ağırdır ve incelendiği detayları farklıdır.

  • Hırsızlığın gece yapılması,
  • Kamuya ait yerlerde gerçekleşmiş olması,
  • Sanal ortamda, bilişim suçlarını kapsayarak bu suçun işlenmesi,
  • Doğal afet anlarında ve alanlarında hırsızlığın yapılmış olması,
  • Birden fazla, çete oluşturabilecek şekilde toplu ve organize şekilde gerçekleştirilmesi,
  • Hırsızlık sırasında silahlı olunması.

Hırsızlık suçlarını nitelikli hırsızlık suçlarına dönüştürmektedir. Basit hırsızlık suçları 1 – 3 Yıl kadar yatar cezaları ile karşımıza çıkarken nitelikli hırsızlık suçları 5 – 10 Yıl arasında değişen hapis cezalarına sahip olabilir.

Hırsızlık Suçunun Ağırlaştırılmasına Neden Olanlar

Hırsızlık suçunun ağırlaştırılması nitelikli hırsızlık suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Basit hırsızlık suçu kişilerin canına kast etmeyi içermezken nitelikli yani ağırlaştırılmış hırsızlık cezası kişilerin canına kastı da içermektedir.

  • Suçun gece işlenmesi: Gece vakti yapılan hırsızlıklar planlanarak yapılmış hırsızlıklar olarak değerlendirilir bu nedenle nitelikli hırsızlık suçunu oluşturur.
  • Silaha sahip olunması: Hırsızlık sırasında silahların kullanılması, kişinin canının kast edilmesi ve tehdit edilmesi suçu nitelikli hâle getirir. Bu da cezalarda ağırlaşmaya neden olur.
  • Kamu malının çalınması: Kamu malı yanı toplumun büyük bir kesimine ait olan aitlikler topluma zarar verebilecek türden olduğu için suçluların alacağı cezalar arttırılarak ağırlaştırılır.
  • Afet durumlarında hırsızlık yapılması: Doğal afetlerin tamamı ve olağan üstü hallerde yapılacak olan hırsızlıklar dava sürecinde ağırlaştırılarak mağdurların zayıf anlarından yararlanılması nedeniyle yüksek ceza alınmasını sağlar.

Hırsızlık Suçu Sayılanlar Nelerdir?

Hırsızlık Suçu Sayılanlar Nelerdir?

Hırsızlık kapsamı oldukça geniş bir kapsamdır ancak suç konusunda genelleştirilmiş birkaç madde bulunuyor. Kişilerin taşınmazının çalınması, iradesi dışında başka birisinin üzerine geçirilmiş olması hırsızlık suçundan farklı bir kategoride yer alır ve onun davaları farklı görülür.

  1. Mağdur tarafın cebindeki paranın veya çantasının çalınması durumu,
  2. Mağazadan gizli şekilde ürünlerin alınmış olması,
  3. Araç içlerinden eşyaların alınması,
  4. İnternet üzerinden kişisel hesaplara erişerek haksız kazanç sağlanmış olması.

Gibi temel durumlar hırsızlık durumunu oluşturur. Bireysel mülkiyet hakkını ihlal eden söz konusu durumlar mağdur olan tarafın psikolojik sorunlar çekmesine ve maddi açıdan zor durumda kalmasına da neden olabilmektedir.

Sıraladığımız suç  oluşturan maddeler, işlenme durumuna göre nitelikli bir hâl alabilmektedir.

Hırsızlık Suçu Unsurları Nelerdir?

Hırsızlık Suçu Unsurları Nelerdir?

Hırsızlık suçu oluşabilmesi için gereken unsurlar genellikle taşınabilir malların çalınmasını kapsamaktadır. Söz konusu kapsam, farklı şekilde üzerine geçirilmiş olan taşınmazların başka dava modellerinde ele alınmasına imkan tanır.

Bununla birlikte söz konusu unsuların bulunması hırsızlık suçu oluşmasını sağlar;

  • Maddi ve manevi unsurlar: Çalınan malın taşınabilir olması, maddi ve manevi değerlere sahip olması. Bir kişiye veya kamuya ait olması gerekmektedir.
  • Kast edilmiş olması: Fail kişinin bu suçu bilerek yani manevi anlamda kast ederek işlemiş olması unsuru gerekmektedir.
  • Hukuka karşılık: Suçun hukuka aykırı şekilde işlenmiş olması ve suç oluşturabilecek çerçeveler içerisinde işlenmiş olması gerekmektedir.

Bireysel mülkiyet haklarının korunabilmesi için hırsızlık gibi suçlar ağır cezalara sahiptir. Özellikle işlenme şeklinde nitelikli hâle getirebilecek adımlar bulunuyorsa suçu işleyen failin alacağı cezalarda doğrudan bir ağırlaştırılma yapılması mümkündür.

Hırsızlık suçu mağduru olduğunuz durumlarda zaman kaybetmeden ve deliller ortadan kaldırılmadan ilgili makamlara söz konusu durum ile ilgili dilekçelerinizi vermeli, şikayetlerinizi hazırlamalısınız. Özellikle kamera kayıtları gibi failin dorudan tanınabileceği önemli kanıtların silinmemesi, kayıt altında olması ve yedeklenmesi büyük önem taşımaktadır.

Sürecin ilerlemesi sırasında detaylı atacağınız adımlar mağduriyetinizin giderilmesini hızlandırabilir bu nedenle şikayetçi olmadan önce bir avukat ile çalışmayı düşünebilir ya da aklınıza takılan kısımlarda sorular sorarak profesyonel destek alabilirsiniz.

Av. Turgut BOY

“>

Küçükçekmece avukat ve hukuk büroları-0507 752 67 39
Av. Turgut Boy

Avukat & Arabulucu Turgut BOY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku gibi alanlarda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı, sonuç odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN