Alkollü araç kullanma can güvenliği başta olmak üzere trafik güvenliğini doğrudan etkileyen ciddi yaptırımları olan bir suçtur. Türk Ceza Kanunu ve Karayolları Trafik Kanunu kapsamında düzenlenen yaptırımlar kapsamında Alkollü araç kullanma suçu işleyen kişiler maddi cezalandırmalar ile birlikte ehliyete el konulma gibi cezalandırmalar ile karşı karşıya kalabilir. Kamu güvenliğini korumak ve trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla uygulanan, ciddi yaptırımlara sahip olan alkollü araç kullanımı cezaları can kayıplarının önüne geçmeyi hedeflemektedir. Kara Yolları Trafik Kanunu’nun 48. Maddesi gereğince düzenlenen yaptırımlara göre kişilerin alkollü araç kullanımı sonucunda ehliyetlerine el koyulma, idari para cezaları ve gerektiği durumlarda hapis cezaları ile yaptırımlara uğramaları mümkündür.
Alkollü Araç Kullanma Suçu Nedir?
Alkollü araç kullanma suçu, gereğinden fazla alınan alkol oranı ile trafikte seyir etmektir. Motosiklet ve arabalar için farklı promil miktarları bulunurken bu promil miktarları üzerinde alkol alımı sağlamış olan kişiler idari para cezası başta olmak üzere pek çok yaptırımla karşı karşıya kalabilir.
Türk Ceza Kanunu’nun 179/3. Maddesine göre alkollü araç kullanımı sağlayan kişilerin trafiği tehlikeye attığı kesinleşmiştir. Söz konusu trafiği tehlikeye atma durumunu gerçekleştiren kişilerin tespit edilmesi durumunda cezai işlemler ile karşılaşması da mümkündür.
- İdari para cezası,
- Ehliyet kullanımının sonlandırılması,
- Hapis cezasına kadar uzayabilen yaptırımlar.
Alkollü araç kullanan kişiler için uygulanan yaptırımlardır. Alkollü şekilde kazaya karışan kişiler için mahkeme tarafından verilecek olan kararlar daha ağır olabilir.
Ağır cezalara hükmedilmesi trafik güvenliğini ve kamu güvenliği sağlamak için oldukça önemlidir. Alkollü şekilde yakalanan araç sürücülerinin araçlarına el konulması ve trafikten men edilmesi de uygulanan yaptırımlardan sadece birisidir.
Alkollü Araç Kullanma Cezası Neler?
Alkollü şekilde araç kullanma cezası idari para cezası ile sınırlı değildir. Kişilerin alkollü şekilde kaç defa yakalandığına bağlı olmakla birlikte her sefer için farklı yaptırımlar uygulanmaktadır.
Alkollü araç kullanan kimselerin karşılaşabileceği yaptırımlar genel olarak şu şekildedir;
- İdari para cezası: Alkollü şekilde araç kullanan kişiler her yakalanmalarında katlanarak artan idari para cezaları ile karşılaşırlar,
- Ehliyete el koyulması: Alkollü araç süren kişilerin ehliyetleri tekrar edilme oranına göre artan süreler ile ellerinden alınabilir. Birkaç tekrar sonrasında kişilerin ehliyetleri kalıcı olarak men edilebilir,
- Hapis cezası: Alkollü şekilde araç kullanan kişiler için trafik güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle hapis cezasına kadar uzayan yaptırımlar gerçekleştirilebilir.
Kişilerin ilk kez yakalanma ve üçüncü kez yakalanma durumlarında karşılaşacağı yaptırım oranları farklı olacaktır.
İlk Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası
İlk kez alkollü araç kullanma suçunu işleyenler için adli para cezasının aynı sıra 6 ay süreli ehliyete el koyma cezası da uygulanabilir. 2025 yılı ile birlikte ilk kez yakalanan sürücüler için 9.268TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Araç sürücülerinin alkol alması ancak promil altında kalması yaptırımlardan kurtulabileceği anlamına gelmemektedir. Promili düşük olsa da trafiği tehlikeye atacak şekilde araç kullanması durumunda sürücüler aynı yaptırımlara maruz kalabilir.
İkinci Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası
İkinci kez alkollü araç kullanma durumunu gerçekleştiren sürücülerin ehliyetleri 2 yıl süre ile men edilir. Bu süreçte araç sürücüsü ehliyetsiz sayılır ve araç kullanımı gerçekleştiremez. Aksi durumda uygulanacak olan yaptırım oranları da farklılık gösterecektir.
Bununla birlikte 2025 yılı alkollü araç kullanma cezası listesine göre ikinci yakalanmada 11.622TL idari par cezası yaptırımı uygulanacaktır.
Üçüncü Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası
Üçüncü kez alkollü şekilde araç kullanımı girişiminde bulunan kişilerin ehliyetlerine 5 yıl süreyle el konulur. Bu süreçte hiçbir şekilde araç kullanmasına izin verilmez ve 5 yıllık sürecin sonuna kadar beklenmesi sağlanır.
2025 yılı ile birlikte üçüncü kez alkollü şekilde araç kullanan kişilerin karşılaşacağı idari para cezası oranı 18.678 TL olacaktır.
- İlk yakalanma: 9.268TL
- İkinci yakalanma: 11.622TL
- Üçüncü yakalanma: 18.678TL
Şeklinde artarak ilerleyen yaptırımlara sahiptir. Bununla birlikte, sürücülerin araçlarının trafikten men edilmesi durumunda idari para cezalarının oranlarında artış gözlemlenebilir.
Alkollü Araç Kullanma Promil Sınırı Kaç
Karayolları Trafik Kanunu’na göre belirlenen alkollü araç kullanma promil sınırları şu şekildedir;
- Hususi araç kullananlar için: 0.50 Promil,
- Ticari araç kullananlar için: 0.20 Promil,
- Motosiklet kullananlar için: 0.20 Promil.
Alkollü araç kullanma sınırları için promil sınırları bu şekildedir. Motosiklet kullanımı sanılanın aksine hususi araç kullanımı sınırları içerisinde yer almaz. Motosikletin güvenlik risklerinin daha yüksek olması nedeniyle alınabilecek maksimum promil oranı 0.20 Promil olarak belirlenmiştir.
Promil sınırının altında bulunan sürücüler için de bazı yaptırımlar uygulanabilir. Alkol oranı düşük olan sürücülerin trafiği tehlikeye atacak şekilde araç kullanması ya da kuralları ihlal etmesi durumunda alkol yaptırımları ile karşılaşması olasıdır.
Alkolmetreye Üflememe Cezası
Rutin şekilde yapılan alkol kontrollerinde tüm sürücülerin alkolmetreye üflemeleri gerekmektedir. Alkol metreye üflemeyi reddeden sürücüler için 2025 yılı ile birlikte 26.558TL idari para cezası ile birlikte 2 yıl süre ile ehliyete el konma yaptırımı uygulanabilir.
Kimi durumlarda sadece adli para cezası ile sonuçlanamayacağı gibi bazı durumlarda adli işleme tabi tutularak durumla ilgili işlem yapılabilir.
Alkolmetreye üfleme konusunda haksızlık olduğunu düşünmeniz durumunda yazılan tüm cezalara karşı itiraz oluşturabilme hakkınız da bulunmaktadır. Bu nedenle, alanında uzman bir avukat ile çalışmak alacağınız cezalara karşı savunma yapabilmeniz için önemli olabilir.
Konuyla ilgili merak edilen ek detayları “Avukata Sor” butonunu kullanarak avukata sorabilir ve hukuksal destek alabilirsiniz. Sürecin sizin yerinize yönetilmesi ve itiraz işlemlerinin eksiksiz şekilde yapılması ceza yaptırımlarına karşı savunma yapmanızı sağlayabilir.
Alkollü Araç Kullanırken Kaza Olursa Cezai Yaptırımları Ne Olur?
Alkollü araç kullanma cezası yakalanma ve kaza sonrası yakalanma olarak iki farklı kategoride incelenebilir. Kazanın büyüklüğüne göre taksirle yaralama ya da taksirle ölüme neden olma suçları oluşabilir. Bu kapsamda, sürücülerin alkollü olarak kazaya karışması ve bazı sonuçlarının olması durumunda;
Maddi hasarlı trafik kazalarında:
Alkollü araç kullanımından idari para cezası uygulanır, mağdur tarafın hasarları suçlu taraftan rücu edilir. Ehliyete el koyma gibi pek çok yaptırım da uygulanabilir.
Yaralanmalı trafik kazalarında:
TCK 89. Madde kapsamında alkollü araç kullanımı sağlarken yaralanmalı trafik kazasına karışan sürücüler için taksirle yalama suçu oluşabilir. Bununla birlikte 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmak mümkündür.
Ölümlü trafik kazalarında:
Ölümlü trafik kazasına karışan ve/veya neden olan sürücü için TCK 85. Maddeye göre taksirle ölüme neden olma suçu oluşur. Söz konusu durum karşısında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemi ile karşılaşılabilinir.
Aynı şekilde, alınan alkol oranına göre ceza yaptırım sürelerinde de artış gözlemlenebilir.
Alkollü Araç Kullanırken Kaza Olursa Sigorta Karşılar Mı?
Alkollü araç kullanma durumunda kaza olursa genellikle sigorta şirketleri tarafından zararlar karşılanmaz. Zorunlu trafik sigortası veya kasko kapsamında araç korumasına sahip olsanız dahi alkollü olduğunuzun tespit edilmesi durumunda hiçbir zarar için ödeme sağlanamayabilir.
- Kendi aracınız için olan zararlar sigorta şirketiniz tarafından karşılanmaz,
- Sigorta şirketi rücu hakkı uygulayarak mağdur tarafın zararını karşılasa bile sizden talep edebilir, talep etmek için hukuksal sürece başvurabilir.
Alkollü Araç Kullanma Cezası İçin Hukuki Haklar Nelerdir?
Alkollü araç kullanma cezası ile karşı karşıya kaldığınızda hukuksal çerçevede cezaya itiraz edebilir, yeterli delil sunulması durumunda yaptırımların geri alınması dahi mümkün olabilir.
- İtiraz hakkı: İdari para cezası, ehliyete el konulması, aracın trafikten men edilmesi gibi durumlar için itiraz edilebilir ve haklı bulunduğunuz durumlarda uygulanan yaptırımlar geri alınabilir,
- Alkol testinin tekrarı: Alkol testinin doğru çıkmadığından şüphelendiğiniz durumlarda kan testi uygulanarak promil oranı yeniden test edilebilir ve bu kapsamda yaptırımlar yeniden düzenlenebilir,
- Hatalı işlemlere karşı dava hakkı: İşlemlerin hatalı olduğundan eminseniz ve/veya şüpheleniyorsanız yeterli delil sunmanız kapsamında hukuki işlemlere başvurabilirsiniz.
Hukuki işlem boyunca delillerin doğru şekilde sunulması, itiraz dilekçesinin doğru şekilde hazırlanması ve davanın takipçisi olunması önemlidir. Bu nedenle, dilerseniz hukuksal destek alarak mahkeme sürecinde bilgi akışına sahip olabilir ve hatta yerinize mahkemenin yönetilmesini sağlayabilirsiniz.
Alkollü Araç Kullanma Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?
Alkollü araç kullanma cezası için itiraz oluşturabilmek için 15 gün içinde işlemlere başlamanız gerekmektedir. 15 günlük süreç sonrasında yapılacak olan itirazlar geçersiz sayılacaktır.
- Cezai işlemin uygulanmasından sonra 15 gün içerisinde itiraz talebi oluşturulmalıdır,
- Trafik cezasının kesildiği yerin sulh ceza hakimliğine tüm durumların açıklandığı dilekçe verilmelidir,
- Uygulanmış olan ceza, test sonuçları ile birlikte olay yerinde uygulanan işlemler gibi hukuksal sürece yön verecek pek çok delili mahkemeye sunmalısınız. Bu süreçte, delilinizin çok olması dava sürecini doğrudan etkileyecektir.
Hukuki itirazın gerçekleşmesi sürecinde alkolmetrenin ölçümüne dair hatalar olduğunu, yanlış tespitler yapıldığını iddia edebilirsiniz. Bu durumda elinizde delil olması adına kan testine tabı tutulmak isteyebilirsiniz. Ancak, bunun alkol yaptırımlarının uygulandığı gün olması önemli bir detaydır.
Konuyla ilgili ek bilgiler ve hukuksal destek almak için alanında uzman bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz. Uzman avukatlar tarafından yönetilmesi uygun olan hukuksal süreçler alacağınız geri dönüşlerin olumlu olması yönünde fayda sağlayabilir.