Adli Para Cezası Nedir? Kimlere ve Hangi Durumlarda Verilir?

Adli Para Cezası Nedir? Kimlere ve Hangi Durumlarda Verilir?

Adli para cezası Türk ceza kanununa göre işlenen suçlara ve oranına göre değişiklik göstererek verilebilen bir ceza türüdür. Mahkeme tarafından hükümlü kişiye verilen ve belirli bir miktarının devlet hazinesine ödenmesi gereken ceza sistemidir. Türk Ceza Kanunu Madde 52 “Adli Para Cezası” bölümünde yer alan yaptırım kimi zaman hapis cezalarının çevrilmesi gibi durumlarda da karşımıza çıkabilmektedir. Suç nitelikleri başta olmak üzere fail durumu, suçun neden olduğu zararlar göz önünde bulundurularak adli para cezası verilebilir.

Adli Para Cezası Nedir?

Adli Para Cezası Nedir?

Adli para cezası nedir, kısaca bazı durumlarda özgürlüğü bağlayan cezaların maddi cezalara çevrilmesidir. Bunun için bazı şartlar aranır ve bu şartlara uygun olan faillerin para cezasına çarptırılması doğru bulunur.

  • Suçu işleyen failin genel durumu,
  • Failin maddi cezaları ödeyip ödeyemeyeceği,
  • Suçun tekrar edilip edilemeyeceği,

Gibi bazı önemli durumlar da bu cezanın verilmesi sırasında göz önünde bulundurulur.

Türk Ceza Kanunu 52.M’de Adli para cezası ile ilgili şu şekilde bahsedilir;

“Adli para cezası, beş günden az ve yedi yüz otuz günden fazla olmamak üzere, hükümlünün bir gün karşılığı ödeyeceği miktarın, mahkemece belirlenen gün sayısıyla çarpılması suretiyle hesaplanır.”

2025 Adli Para Cezası Kaç TL

2025 Adli Para Cezası Kaç TL

Adli para cezası miktarı yıllara göre değişiklik gösterebilir ancak genel fiyatlandırması günlük ceza birimi tutarına göre hesaplanır.

Ekonomik durumlar göz önünde tutularak 20TL’den başlanarak 500TL’ye kadar günlük ceza belirlenmesi sağlanabilir. Söz konusu karar sırasında kişinin gelirleri ve yaşadığı konum gibi önemli etkenler göz önünde bulundurulur.

2025 adli para cezası fiyatları da kimi zaman değişikliklere uğrayabilir ancak günlük fiyatlandırma olarak karşımıza çıkan ceza sisteminde failin gelirlerine göre nitelendirilme yapıldığı bilinen bir gerçek.

Söz konusu durumlarda 100 günlük para cezasına çarptırılan ve günlük ödemesi 100TL olan bir failin ödemesi gereken ceza miktarı 10.000TL kadar olacaktır.

Söz konusu oranlar her yıl hazine ve maliye bakanlığı tarafından güncellenerek yeni dava cezalarına dönüştürülmektedir.

Adli Para Cezası Yapılandırılır Mı?

Adli Para Cezası Yapılandırılır Mı?

Adli para cezası taksitlendirilir mi, evet. para cezası “kamuya olan borçlar” kapsamında değerlendirilerek başvuru yapılması durumunda yapılandırılabilir yani taksitlendirilebilir. Bu, genellikle borç oranını değiştirmezken kişinin ödemesi gereken aralığı arttırarak daha düşük miktarlarda ödeme yapmasını sağlar.

Özellikle aylık dönemde ödenebilir hâle getirilmesi ceza ödeme konusunda sorunlar çekebilecek kişilerin cezaları ödeyebilir hâle gelmesini sağlamaktadır.

Kamuya olan pek çok borç dava durumları da dahil olmak üzere yapılandırılabilir.

Kaç Çeşit Para Cezası Vardır?

Kaç Çeşit Para Cezası Vardır?

Adli para cezası başta olmak üzere para cezaları Türk Ceza Kanunu’nda iki farklı kategoride yer almaktadır. Söz konusu değerlendirmeler bu iki başlık altında yapılır;

  • Adli para cezaları: Belirli bir suç karşılığında verilir, bazı hapis durumlarında para cezalarına çevrilebilir. Mahkemeler tarafından uygulanan ceza türüdür ve günlük ödeme sistemine göre ödenmesi gereken toplu ceza miktarı belirlenir.
  • İdari para cezaları: Kamu oteriteleri tarafından faile verilebilen ve kamu düzenini korumayı hedefleyen ceza sistemidir. Trafik cezaları, kamu malına zararlar gibi durumlar adli para cezasına değil idari para cezalarına girer.

Adli para cezası ve idari para cezası arasındaki fark şu şekildedir, Adli para cezaları mahkemeler tarafından belirlenir. Suç teşkil deden ve yargılama yapılması gereken durumlarda ortaya çıkar. Ancak, idari para cezaları bu durum kapsamında değildir.

İdari para cezaları genellikle toplumsal kurallara, çevreye zarar verilmesi, trafik kurallarına uyulmaması gibi başlıca nedenlerden tarafından idari makamlarca verilebilir. Örneğin, trafik polisinin uygun bulması durumunda sağladığı trafik cezaları.

Hapis Cezası Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?

Hapis Cezası Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?

Hapis cezası para cezasına çevrilir mi, evet hapis cezaları belirli koşulların sağlanması durumunda adli para cezalarına çevrilebilir.

Türk Ceza Kanunu 50.M ‘de bu durum ile ilgili birkaç bahsedilme yer alıyor. Türk Ceza Kanunu’na göre kısa süreli hapis cezaları adli para cezalarına çevrilebilir.

Kısa süreli hapis cezaları: bir yıla kadar olan hapis cezaları ya da daha az süreli hapis cezalarını kapsar.

Kısa süreli hapis cezasının dışında da suşun adli para cezasına çevrilebilmesi için failin sabıka kayıdır, suçu tekrar işleme oranı gibi durumlar da göz önünde bulundurulabilir.

  • Suçların ağırlığı,
  • Failin durumu,
  • Suçun tekrar etme şansı ya da tekrar eden bir suç olup olmadığı,
  • Topluma karşı işlenen suçlar.

Gibi durumların göz önünde bulundurulması hapis cezasının para cezasına dönüştürülmesine engel olabilir.

Adli Para Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Adli para cezası ödenmezse, hapis cezasına çevrilir. Cezanın çekilebilmesi için farklı yöntemlere başvurulabilir. Alınan ceza kararında değişikliğe gidilebilir ve adli para cezaları tekrardan hapis cezasına çevrilir.

Normal şartlarda yatarı olmayan ve sadece maddi cezalarla ödenebilecek suç bedelleri tekrar hapis yatılması gereken durumlara getirilebilir.

Adli para cezası ödenmediği durumlarda hapis cezası ile karşılaşılır ancak hapis cezasının yatar yılı hesaplanırken de her gün için tam bir gün hapis cezası eklenir.

Örneğin, cezalarınızın bir kısmını ödediniz ve bir kısmı kaldı ya da tamamıyla ödemediniz ve ödemeniz gereken toplam ceza günü 200 gün olarak belirlendi. Normal şartlarda 200 günlük cezanın para cezasına çevrilmesi durumunda her güne bütçenize göre belirlenen ödeme miktarı atanmış olması gerekirdi.

Ancak gün başına yeniden hesaplama yapılarak kalan gün kadar tam gün hapis cezası uygulanır bu da 200 günlük kalan cezanın 200 günlük hapis cezasına çevrilmesi anlamına gelir.

Ödeme konusunda sorun yaşanması durumunda failin yapılandırma ya da ödeme konusunda düzenlemeye gidilmesini istemesi sağlanabilir. Ödeme süresinin uzatılması ve taksitlendirilmesi gibi bazı durumlar da söz konusu olabiliyor.

Her ne kadar kesin olarak ödeme günü uzatılabilecek gibi gözükse de iş tekrar hapis cezasına çevrilme durumuna kadar geldiğinde bu karar mahkemenin alacağı insiyatiflere kalmaktadır.

Adli Para Cezalarında Avukat Desteği

Adli para cezaları için avukat desteği başta olmak üzere pek çok dava için avukat desteği aranması oldukça normaldir.

Alanında uzman ve mevzuata hakim avukatlarla çalışarak hakkınızı en iyi şekilde savunabilir cezalandırma sisteminde alabileceğiniz en iyi cezalandırma ya da beraat kararlarına erişebilirsiniz. Türk Ceza Kanunu kapsamında çalışan, sorulan tüm sorulara cevap alabileceğiniz “Avukata Sor” bölümünden aklınıza takılan her konuda destek alabilirsiniz.

Sorularına cevap bulabileceğiniz gibi davalarınızda da çözüme kavuşabileceğiniz nitelikte destekler alabilirsiniz.

Av. Turgut BOY

Küçükçekmece avukat ve hukuk büroları-0507 752 67 39
Av. Turgut Boy

Avukat & Arabulucu Turgut BOY, İstanbul Küçükçekmece’deki hukuk bürosunda boşanma, ceza, miras ve ticaret hukuku gibi alanlarda bireysel ve kurumsal müvekkillerine kapsamlı, sonuç odaklı hukuki hizmetler sunmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WHATSAPP
HEMEN ARAYIN